Mekanik Portal

İhtiyaçlarınızda Çözüm Ortağınız .

Pislik Tutucu

Pislik tutucu filtre ya da süzgeç olarak da adlandırılabilecek bu araçlar, hem sıvılar hem de gazlar için kullanabilir. Çoğunlukla pompalar, kondenstoplar, nozullar ve türbinler gibi daha hassas ekipmanları, tıkayabilecek veya başka şekilde onlara zarar verebilecek partiküllerden korumak için tercih edilirler. Bu açıdan sistemlerin emniyet supaplarından biridir. Bu süzgeçler tıkanma endişesi olmadan tesisattan en yüksek performansın alınmasını sağlarlar. Bu açıdan birçok uygulamada çok uygun maliyetli çözümlerdir.

Pislik tutucu nedir, hangi alanlarda kullanılır, montajı nasıl yapılır, teknik özellikleri nelerdir sorularının yanıtlarının bu yazıda bulabilirsiniz.

PİSLİK TUTUCU NEDİR?

Pislik tutucu nedir sorusu yanıtı bulmamız gereken ilk soru. Zira sorunun cevabı bu araçların ne kadar önemli olduğunu da ortaya koyar.

Çünkü kireç, pas ve diğer yabancı maddeler gibi döküntüler su, yağ, gaz, hava, buhar veya diğer ortamlarla karıştığında ve bir boru hattından geçmesine izin verildiğinde, hattın valf yuvalarında hasara neden olabilir. kısaltılmış valf ömrü, ekipman arızası ve hasarı ile yaşanacak iş kaybından söz etmeye bile gerek yok.

Bu araçlar sıvı, gaz veya buhar hatlarından istenmeyen katı maddeleri delikli veya tel örgü süzme elemanı vasıtasıyla mekanik olarak uzaklaştıran cihazlardır.

İşlevleri gereği boru hatlarında pompaları, sayaçları, kontrol vanalarını, buhar kapanları, regülatörleri ve diğer proses ekipmanlarını korurlar.

Temiz sıvıların gerekli olduğu her yerde kullanımları kritik önem taşır. Çünkü temiz sıvılar, herhangi bir mekanik sistemin güvenilirliğini ve ömrünü en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olurlar.

Farklı akışkanlarda kullanılan pislik tutucu vanalar buhar uygulamaları için standart olarak kabul edilirler. Yüksek basınca dayanımları üst seviyededir.

Buharın yanı sıra genellikle hava ve doğalgaz uygulamalarında da tercihe edilirler.


ÇEŞİTLERİ

Boru tesisat sistemlerinin sağlıklı çalışabilmesi için büyük bir öneme sahip olan pislik tutucular, akışkan cinsine göre kullanıma uygun çeşitleri bulunmaktadır.

Bu çeşitler şöyle sıralanabilir:

  • Y tipi flanşlı pislik tutucu
  • Pirinç dişli pislik tutucu
  • Paslanmaz dişli tip pislik tutucu
  • T tipi flanşlı pislik tutucu
  • Çamur tipi pislik tutucu
     

En bilinen ve en çok kullanılan pislik tutucu tipi ise Y tipidir.

UYGULAMA ALANLARI

Pislik tutucular kimyasal işleme, petrol, elektrik üretimi ve denizcilik dahil olmak üzere birçok endüstride aşağı akış proses sistemi bileşenlerini korumak için çok çeşitli sıvı süzme uygulamalarında kullanılır. Bu filtrelerin istenmeyen kum, çakıl veya diğer döküntülerle hasar görebilecek veya tıkanabilecek ekipmanı korumak için kullanıldığı su işleme uygulamaları çok yaygındır.

Boru tesisatlarında partikül toplanmasının önüne geçmek adına tercih edilen pislik tutucular günümüzde en çok kalorifer sistemlerinde yer edinmiştir. Aynı zamanda arıtma sularında da işlevselliğe sahiptir.

Bu elemanların kullanıldığı alanlar ise şöyledir:

  • Isıtma-soğutma hatları
  • Gıda tesisleri
  • Kimya sektörü
  • Gemi inşaatlar
  • Kağıt fabrikaları
  • Enerji üretimi
  • Rafineriler,
  • Petrokimya tesisleri,
  • Kağıt fabrikaları
  • Demir çelik fabrikaları,
  • Merkezi ısıtma,
  • Tütün fabrikaları. 

Doğru yerlerde, doğru seçilmiş süzgeçlerin kullanılması, pompalar, akış ölçerler, buhar kapanları, kontrol vanaları vb. gibi pahalı ve kritik akış ekipmanlarını korumak için bir zorunluluktur.

Kullanıldıkları endüstri ve uygulamaların çeşitliliği nedeniyle, bu vanaların malzeme ve özelleştirmeleri duruma göre yapılmalıdır. Örneğin, karbon çeliği aşırı yüksek sıcaklıklarda veya basınçlarda iyi sonuç vermez, bu nedenle buhar veya doğal gaz uygulamaları için krom çelikten yapılmış bir süzgeç bulmak en iyisidir. 

Uygulamalar ve endüstriler söz konusu olduğunda özellikleri akılda tutmak, bir pislik tutucu vanadan en iyi şekilde yararlanmanızı sağlamaya yardımcı olacaktır.

TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Pislik tutucuların tesisata bağlantısı flanşlı, kaynak ağızlı ve dişli olarak yapılmaktadır. Bakımı ve temizliği oldukça kolay olan bu elemanlar kullanıldıkları tesisatın ömrünü uzatır.

Çoğu sektör için boru hatlarındaki yabancı maddelerin ayrıştırılması flanşlı pislik tutucu ürünleri ile gerçekleştirilmektedir. Çok  pratik bir ürün olarak ön plana çıkan flanşlı pislik tutucular, işlevsellik ve uzun süreli kullanımda bile başarılı sonuçlar verir. Zira ürün aynı zamanda diğer yardımcı ekipmanları, boru hatlarını, pompa ve sayaçları da korumaktadır.

 

Sıcaklığa dayanıklılıkları (-200 °C)- (+700 °C) arasındadır.

Anma Çapı ise DN 15 – 300 arasında olup

Anma basıncı PN 16 – 160 arasındadır.

En yaygın kullanılan malzemeler dökme demir, bronz, karbon çeliği, paslanmaz çelik ve plastiktir. Ancak genel olarak dökme demir tercih edilir. 

Suyun basınç ve sıcaklığının yüksek olmadığı ve sistemin yüksek termal veya mekanik şoka maruz kalmadığı sistemlerde dökme demir kullanılır. Dökme demir, çeşitli diğer ürün ve proses kullanımlarına ek olarak, çoğunlukla daha büyük boyutlu içme suyu hatları ve birçok içilemez su sistemlerinde tercih edilir.

PİSLİK TUTUCU MONTAJ ŞEKLİ

Pislik tutucunun montaj şekli de elde edilecek verim için önemlidir.

Genellikle yatay veya dikey olarak monte edilebilir, ancak her zaman filtre ayağı aşağı bakacak şekilde takılmalıdır, böylece filtrelenmiş malzemeler ana akış kanalından uzakta toplanabilir.

Pislik tutucu vanaların yatay hatlara yerleştirilmesi tavsiye edilse de, bu her zaman mümkün değildir ve akış aşağıya doğru ise dikey boru hatlarına monte edilebilir.

PİSLİK TUTUCU NASIL TEMİZLENİR?

Pislik tutucu vana, borunun kesişen ayağına oturur ve ana kanaldan geçen tüm sıvıları veya gazı süzer

Genellikle delikli metal veya tel ağdan yapılır ve "bypası" önlemek için filtreye takılan çeşitli partikül tutma boyutlarına sahiptir.

Boru hatlarında kireç, pas gibi boru hattı kalıntılarını tutar, ekipmanı ve süreçleri zararlı etkilerinden korur, böylece arıza süresini ve bakımı azaltır. Bu nedenle pislik tutucuların temizliğinin zamanında yapılması sürekli çalışır vaziyette olmalarını sağlar.

Pislik tutucu süzgeç ya da filtre, düzenli olarak temizlendiği sürece akışın engellenmemesini sağlar. Ne sıklıkla temizlenmesi gerektiği, işleme ve filtrelenen malzemelere bağlıdır.

Kapak üzerinde bulunan tahliye tapası sökülerek temizlenebilir. Bu vanalar sökülmeden kolayca temizlenebilir bu sayede bakımı çok kolaydır.

Ara
WhatsApp